Vinyl-spelare

Många är de som föredrar vinyl framför CD, och nog är det något speciellt med ljudet man kan få i ett vinylsystem ändå! I vår webshop har vi ett stort antal riktigt vassa vinylspelare från bland andra engelska Audio Note, Rega och Townshend samt Serbiska Kuzma, alla i världsklass i respektive prisklass.

Vilken vinylspelare som passar just dina behov är förstås en fråga om användningsområde, tycke, smak och ekonomi. Av den anledningen kan du hitta spelare från ett par tusenlappar och uppåt i shoppen, beroende på om du är nybörjare och bara vill hitta något lite utöver det vanliga, eller om du har en fullt utvecklad passion för bra ljud! Glöm heller inte bort att en bra arm, och framför allt en bra pickup, kan göra hela skillnaden när det kommer till att få ut så bra ljud som möjligt ur din vinylspelare.

Vinylskivspelaren är egentligen ett antal delar, pickup-, tonarm, verk & phono-steg(riaa). Att få dessa delar samspelta är vårt jobb och här har vi kunskap genom mångårigt testande / användande.

Grundläggande finns det två typer av pickuper, (MM = rörlig magnet,MC=rörlig spole), MC-pickuper behöver förstärkas upp mycket mer än MM-pickuper, därför finns det också två olika versioner eller val på Phono-steget. Vissa förstärkare har inbyggt phono-förstärkare och då behöver man ingen separat sådan. Phono-steget skall inte bara förstärka upp den lilla signalen som kommer från pickupen, den skall också korrigera signalen, enligt den standardiserade RIAA-korrigeringen som skivorna är graverade efter sedan 1957. Vidare skall pickupens vikt fungera med vald tonarm och minsta glapp i armens och tallrikens lager kommer påverka ljudet negativt. Sist men inte minst måste verket snurra med exakt rätt hastighet och både motor och chassi bör vara avkopplade från tonarmen så inte vibrationer smyger sig in i pickupens avläsningsprocedur. Att rengöring av både skivor, pickup är en kritisk faktor vet ni kanske, men vi kan hjälpa Er med allt detta på ett smidigt sätt. Förstår man problematiken är det egentligen ganska enkelt, och då blir det så mycket roligare också, vinyl är kul, testa du med./Lasse

WEBSHOPEN